Trávicí systém je vstupní branou nejen pro lahůdky a živiny námi vyhledávané, ale i pro řadu patogenů a toxinů, které je doprovázejí. A tak nás čas od času postihnou zažívací obtíže, nejčastěji způsobené dietními chybami nebo infekcí. Pak pociťujeme nadměrnou plynatost, nechutenství, zácpu nebo naopak průjem, pálení žáhy, pocity plnosti po jídle. Takové neduhy nás dokáží pěkně potrápit. V domácí ale i v cestovní lékárničce by určitě neměly chybět léky proti průjmu, probiotika pro optimální fungování trávicí soustavy nebo trávící enzymy na podporu trávení.
Číst víceTrávící systém člověka, zkráceně GIT (Gastro-Intestinální Trakt), je členitou, specializovanou a značně autonomní trávicí trubicí, jejíž jednodušší podobu nacházíme již u nižších živočichů.
Mezi hlavní úlohy tohoto systému paří příjem a zpracování potravy, její trávení, vstřebávání, ukládání potřebných složek a vylučování nepotřebných nebo toxických látek. GIT se významným způsobem podílí na obranyschopnosti a udržování vhodného vnitřního prostředí organismu.
Trávicí systém obsahuje obrovské množství receptorů - mechanické, teplotní, chemické, které určují postupy zpracování, využití potravy a jejich složek.
Trávicí trubice je u člověka složena z dutiny ústní, hltanu, jícnu, žaludku, tenkého střeva, tlustého střeva a konečníku. Jednotlivé části trubice jsou vybaveny hladkou i příčně pruhovanou svalovinou a odděleny svěrači umožňujícími posun potravy-tráveniny správným směrem (peristaltické pohyby) a její mísení s trávicími šťávami ve správný čas. Na trávicím procesu spolupracují i další orgány, především pak slinné žlázy (3 velké+malé), slinivka, játra a žlučník. Celý systém ve své délce má v podstatě shodnou anatomicko-fyziologickou strukturu, má vlastní nervový systém (ENS) čítající přibližně 100 miliónů neuronů.
ENS používá řadu neurotransmiterů (látky ovlivňující přenos informací nervového systému) a je zajímavé, že řada těchto látek působí i v CNS (centrální nervový systém) - kde též ovlivňují stresové reakce, bolest, chuť k jídlu a mnoho dalších.
Kvalita trávicích procesů a tvorba mediátorů v GIT i celkový zdravotní stav jedince je úzce spojen s mikrobiálním osídlením (mikrobiota)!
Co je mikrobiota?
Jednoduše je to složení naší mikroflóry trávicího traktu. Mikroorganismy osídlují celý trávicí systém našeho těla, počínaje ústní dutinou a konče konečníkem. V některých částek trávicího ústrojí je zastoupení mikroorganismů skromnější, převážně díky nehostinným životním podmínkám (přítomnost silných kyselin a trávicích látek - žaludek), v jiných částech - tlusté střevo - je množství mikroorganismů obrovské (miliardy v 1 gramu střevního obsahu). Při správném složení mikroflóry je vztah našeho těla k osídlujícím mokroorganismům a obráceně mikroorganismů k našemu tělu velmi pozitivní. Někdy dokonce hovoříme o tom, že je to náš další orgán. Mikroorganismy nám pomáhají se zpracováním a trávením pátek, které bychom bez nich nebyli schopni využít (složité sacharidy - např. vláknina), produkují sloučeniny, které sami neumíme syntetizovat (vitamíny), regenerují některé potřebné látky, které se zpět vrací do krevního oběhu, chrání nás před útoky škodlivých mikroorganismů.
Stále více se k nám dostávají informace o důležité úloze mikroorganismů, které s námi symbioticky žijí po celý náš život a jsou nedílnou součástí našeho organismu. Zcela vážně se hovoří o dalším orgánu našeho těla. Mikroorganismy, pokud jsou přítomny ve správném druhovém složení, likvidují škodliviny, které se k nám dostávají, přispívají k dobrému trávení (sacharidy včetně glukózy, lipidy, žlučové kyseliny, cholesterol), produkují velmi potřebné a prospěšné sloučeniny (vitamíny, enzymy), které si bez nich neumíme „vyrobit“, ovlivňují naši správnou chuť k jídlu i jeho kvalitativní i kvantitativní příjem, spolupracují s naším nervovým systémem, dokonce i s centrálním nervovým systémem (dráha mozek-střeva). Špatné složení naší mikroflóry je prokazatelným spouštěčem mnoha nepříjemných a vážných zdravotních defektů.
Některé mikroorganismy jsou schopné syntetizovat vitamíny skupiny B - B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (kys. nikotinová), B5 (kys. pantothenová), B12 (cyanocobalamin), kyselinu listovou, Vitamin H (Biotin). Např. Vegani a vegetariáni nezřídka trpí nedostatkem vitamínu B12, jehož nedostatek je jednou z vážných příčin vzniku zánětlivých onemocnění střev, Crohnovy nemoci a ulcerativní kolitidy. Je prokázáno, že bakterie rodu Pseudomonas a Klebsiela účinně zajistí dostatek vitamínu B12 v organismu.
Hypercholesterolémie je rizikovým faktorem pro časté onemocnění koronárních tepen. Je zajímavé, že typ mikroorganismů přítomných ve střevech koreluje s vyššími hladinami cholesterolu více než s jeho množstvím přijímaným v potravě. Kolonizace vyššího počtu bifidobakterie vedly k vyšším hladinám lipoproteinů s vysokou hustotou (HDL, zdravý cholesterol); a naopak vyšší počet Coriobacteriaceae byl spojen s vyššími hladinami lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL, špatný cholesterol). Pravděpodobnou příčinou je, že střevní mikroorganismy metabolizují žlučové kyseliny, které jsou produkovány z cholesterolu a dodávány do duodena z ilea a jater. Žlučové kyseliny jsou konjugované formy glycinu a taurinu. Bakterie metabolizují tyto konjugáty, aby tyto aminokyseliny získaly a uvolňují volný cholesterol, který je pak reabsorbován do oběhu. Pokud jsou bakterie, které metabolizují žlučové kyseliny a uvolňují cholesterol potlačeny např. vhodným kořením, pak se zabrání uvolňování cholesterolu. Podávání probiotik Lactobacillus reuteri na zvířecích modelech po dobu jednoho týdne ukázaly významné změny v hladinách HDL a LDL. U pacientů podávání Lactobacillus sporogenes po dobu tří měsíců snižoval cholesterol o 32 % a 35 % v LDL.
Všichni víme, že je vhodné po antibiotické léčbě doplnit poničenou mikroflóru. Ale to je pouze špička ledovce. O naši mikroflóru je třeba se starat nepřetržitě a ona nám naši péči vrátí mnohanásobně.
Dnes již víme, že špatné složení mikroflóry je příčinou mnoha vážných onemocnění. A víme, že složení mikroflóry je zcela závislé na našem jídelníčku a víme, které mikroorganismy jsou našemu tělu prospěšné a které naopak v našem organismu musíme potlačovat, protože nám škodí. V jednoduchosti můžeme mikroorganismy dělit na „hodné“ a „zlé“. A také si můžeme jasně říci, že tyto dva tábory mikrobů mají velmi odlišné stravovací návyky. „Hodné“ mikroorganismy jako např. Lactobacillus a Bifidobacterium potřebují ke svému životu převážně vlákninu a živiny které získávají z rostlinné stravy, tedy zeleniny a ovoce. Těm „zlým“ mikroorganismům např. Clostridium, vyhovuje životní prostředí se spoustou tuků, cukrů a červeného masa. Zajímavé je i zjištění, že složení mikroflóry nepříznivě ovlivňuje dlouhodobý stres.
Vytváření mikroflóry (mikrobiota, mikrobiom) je dlouhodobá záležitost a začíná již prenatálním vývojem. Avšak není nikdy pozdě začít mikroflóru usměrňovat i měnit a určitě se to vyplatí.
Chceme-li si tedy upravit složení naší mikroflóry k lepšímu, máme před sebou dva základní úkoly. Upravit náš jídelníček a doplňovat průběžně mikroorganismy tělu prospěšné.
Z našich přípravků doporučujeme pravidelně a dlouhodobě užívat Probio-Komplex, který obsahuje v dostupné formě významné množství druhově rozmanitých „hodných mikroorganismů“, které jsou baleny do nealergických vegan kapslí. Pro dlouhodobé užívání doporučujeme dávkování 1 kapsle denně před jídlem.
15 000 položek skladem
Doprava zdarma od 1499 Kč
Bezlepková lékárna
Doprava od 59 Kč
Odesíláme do 48 hodin
2015 - 2024, ipc Group s.r.o. VŠECHNA PRÁVA VYHRAZENA
Pro co nejlepší zážitek z prohlížení webu, aby fungovalo vyhledávání, přihlašování, abychom vás neobtěžovali nevhodnou reklamou a pro mnoho dalších věcí využívá tato stránka tzv. cookies, což jsou drobné textové informace dočasně ukládané do paměti vašeho prohlížeče. K jejich použití od vás potřebujeme souhlas. Za jeho udělení v plné šíři, či podrobné nastavení vám velmi děkujeme. Vaše rozhodnutí můžete samozřejmě kdykoliv změnit a přenastavit.
Nezbytné cookies jsou bezpodmínečně nutné k fungování stránek. Bez nich by nefungovaly základní funkcionality, jako např. přihlašování nebo nakupování v e-shopu. Tyto jsou vždy automaticky povolené.
Marketingové cookies pomáhají trackovat uživatele stránek za účelem nabízení cílených reklamních sdělení. Dávají smysl pro obě strany, neboť uživatel stránek obdrží reklamu na produkty, které ho skutečně zajímají, a které např. vyhledával v minulosti, a vydavatelé reklam naopak mohou tyto reklamy cíleně nabídnout.